Technieuws

TU Delft leest dubbele kwantumbit uit

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Wetenschappers van de TU Delft zijn erin geslaagd twee spins tegelijk uit te lezen. Zij sloten twee elektronen op in twee aparte kwantumdots en bepaalden hun  hun spintoestand door te meten of deze uit hun houder sprongen – de neiging weg te springen hangt namelijk af van de spintoestand. De meting geeft in één keer de spintoestand van allebei de elektronen, en dat is een nieuwigheid goed genoeg om met spoed op de website van Science Express gepubliceerd te worden.

Het Delftse Kavli Institute of Nanoscience was ook al de eerste die een enkele spin wist uit te lezen en te manipuleren. Maar voor kwantumrekenen wordt het eigenlijk pas interessant bij twee of meer spins, die onder elkaars invloed kunnen worden gebracht, dat wil zeggen: kunnen worden verstrengeld. De resultaten suggereren duidelijk dat het mogelijk is om dubbele (of nog uitgebreidere) qubits uit te lezen en dat dit kan worden gebruikt verstrengeling tussen opgeslagen qubits te testen. Zo‘n zogenaamde exchange-gate is een essentieel onderdeel van een kwantumcomputer.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content