Kort nieuws

TU Delft helpt topschaatsers slag te optimaliseren

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Olympisch kampioene Lotte van Beek en enkele andere topschaatsers hebben hun wedstrijdhouding in 3D laten doorlichten door de TU Delft om zo dichter bij hun ideale slag te komen. Onlangs hebben zij in sensorpakken en op schaatsen met sensorzooltjes rondjes gereden in ijsstadion Thialf. Met speciale camera’s hebben de wetenschappers hun bewegingen daarbij geregistreerd en er een 3D-visualisatie uit geconstrueerd. Door de beelden te bundelen met de gegevens van pak en schaats is het mogelijk de optimale krachtsinspanning en het optimale afzetpunt binnen de slag te berekenen.

De Delftse onderzoeker Eline van der Kruk gebruikt de meetdata om het computermodel te testen waar ze cum laude op afstudeerde. Dit model simuleert optimale schaatsprestaties. Een schaatser kan bijvoorbeeld zien wat het beste afzetmoment of de optimale kniehoek is. Door specifieke kenmerken zoals lichaamsbouw en gewicht in te voeren, kan het computermodel voor elk individu voorspellen wat voor effecten kleine veranderingen hebben op de prestatie.

‘Het basisidee is dat er voor elk individu een ideale schaatsslag bestaat’, legt Van der Kruk uit. ‘Is het bijvoorbeeld verstandig om met een specifieke lichaamsbouw al vroeg binnen de schaatsslag af te zetten? Door de 3D-informatie uit deze metingen in Thialf krijgen we waardevolle nieuwe informatie over schaatsslagen. Daardoor kunnen we de meetschaats en het computermodel verbeteren. En die zijn weer interessant als nuttige tool bij trainingen in aanloop naar de Olympische Spelen van 2018.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content