Analyse

TSMC maakt sprong in halfgeleidertop

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

In de top vijftien van de grootste halfgeleiderbedrijven is TSMC opgeklommen van de achtste plaats vorig jaar naar de vierde positie in de eerste helft van 2006. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IC Insights. De Taiwanese foundry verkocht in de eerste zes maanden voor 4,91 miljard dollar aan IC‘s. Daarmee heeft het al 60 procent van de verkoop van vorig jaar te pakken. TSMC laat zijn hielen zien aan het matig presterende Toshiba, ST, Infineon en Renesas.

Intel voert zoals gewoonlijk de lijst aan. Mede door een vurige prijsoorlog met AMD heeft de lijstaanvoerder wel last van tegenwind. De Amerikanen kwamen het eerste halfjaar niet verder dan 15,26 miljard dollar, slechts 43 procent van de jaaromzet in 2005. Ook in de kwartaalcijfers zit een dalende lijn. In de eerste drie maanden van 2006 verkocht Intel voor ruim 8 miljard dollar aan chips. Het tweede kwartaal bleef de teller 10 procent lager steken op 7,2 miljard dollar. IC Insights verwacht dat ‘s werelds grootste chipfabrikant het jaar ook afsluit met een 10 procent lagere omzet. AMD zou op een jaargroei van 42 procent uitkomen.

Philips boekte een omzet van 2,999 miljard dollar en zakte naar de elfde plaats. In 2005 stonden de Eindhovenaren nog gedeeld elfde met Freescale. De verschillen zijn echter uiterst klein, slechts een miljoen dollar. IC Insights verwacht in de tweede helft van het jaar meer van Philips en plaatst de Eindhovense multinational daarom boven de Motorola-afsplitsing in zijn eindejaarsvoorspelling.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content