Technieuws

TSMC heeft geen hoge k nodig op 32 nm

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Op de International Electron Devices Meeting in Washington presenteerde TSMC vorige week 32 nanometer chiptechnologie die zowel analoge als digitale functionaliteit ondersteunt. Het gaat om SRam-geheugen met een celgrootte van 0,15 vierkante millimeter, net zo groot als dat van IBM en iets kleiner dan dat van Intel. Big Blue presenteerde zijn SRam vlak voor de IEDM; Intel deed dat al in september. Opvallend is dat TSMC, anders dan IBM en Intel, geen vervanger voor siliciumdioxide als gatediëlektricum gebruikt. Het is onduidelijk of de Taiwanese foundry zijn klanten processen met hoge-k-materialen gaat aanbieden.

Verder presenteerde TSMC samen met NXP nog zeven papers op de jaarlijkse conferentie. De meest in het oog springende bijdrage van het NXP-TSMC Research Center is een embedded geheugen dat duizend keer sneller is dan conventionele niet-vluchtige geheugens. Verder verbruikt het minder stroom en is het zo‘n 10 procent goedkoper te fabriceren. Het opslagmedium zou ideaal zijn voor toepassing in Near Field Communication. Het samenwerkingsverband introduceerde ook een resonator die kleiner en dunner is dan de kwartsresonator die nu in chips is te vinden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content