Kort nieuws

TSMC gaat Intels Atom-processoren maken

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Intel gaat het productieproces voor zijn Atom-CPU‘s porten naar TSMC‘s technologieplatform, waarmee de Amerikaanse chipgigant voor het eerst de productie van processoren uitbesteedt aan een derde partij. De nieuwe Atoms zijn bedoeld voor gebruik in systeemchips. Dankzij de overeenkomst kunnen derde partijen straks de Atom-architectuur verwerken in hun eigen taakspecifieke Socs. Daarmee onderstreept Intel nogmaals zijn voornemen om de concurrentie met Arm aan te gaan in de overlappende markten van internettabletten, netbooks, settopboxen, smartphones en andere consumentenelektronica.

De overeenkomst tussen Intel en TSMC betreft een intentieverklaring. Intel besteedde eerder al wel productie uit aan de Taiwanezen, maar dat betrof alleen componenten en chipsets, nog nooit CPU‘s. De Amerikaanse chipgigant werd tot nu toe gezien als dat ene grote bedrijf dat zich kon onttrekken aan de toenemende vlucht naar foundry‘s door de alsmaar oplopende overheadkosten van chipproductie. De markten waar Intel met zijn low-end Atoms op mikt, hebben echter aanzienlijk lagere marges dan de desktop-, notebook- en serverprocessoren waar het zich traditioneel in begeeft. Zijn geavanceerde fabs vereisen hoge marges om winstgevend te zijn.

Bovendien neemt Intel een grote gok met de low-endmarkt, die aan de ene kant reeds wordt bediend door de traditionele embedded-processormakers en aan de andere kant wordt aangevallen door nieuwe spelers als NVidia. Het grote voordeel van de Atoms, de X86-instructieset en daarmee compatibiliteit met een grote hoeveelheid bestaande software, drukt een zware stempel op energiegebruik en chipoppervlak. De Risc-concurrentie heeft hier geen last van. Het uitbesteden van de productie is dus geen onverstandige strategie om risico te mijden. Ook heeft TSMC meer ervaring met energiezuinige-chiptechnologie dan Intel, dat door de jaren heen vooral focuste op prestatiewinst.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content