Trump blokkeert overname Qualcomm

Reading time: 1 minute

Author:

De Amerikaanse president Trump heeft Broadcom verboden om Qualcomm over te nemen. Ook mogen geen Broadcom-bestuurders toetreden tot Qualcomms raad van bestuur. Volgens Trump komt de nationale veiligheid van zijn land in gevaar als Qualcomm in handen van Broadcom komt. De interventie wordt echter algemeen beschouwd als handelspolitiek. Trump voerde veiligheid ook aan toen hij importtarieven op staal en aluminium aankondigde.

Trump en Broadcom-ceo Hock Tan overlaadden elkaar begin november nog met loftuitingen tijdens een persmoment op het Witte Huis. Tan maakte bij die gelegenheid bekend dat Broadcom zijn hoofdkantoor van Singapore naar de VS verhuist. Een dag later opende hij de jacht op Qualcomm.

Die strijd was bepaald niet kansloos: het geduld van beleggers met Qualcomms management bleek op nadat het een conflict met Apple hoog op de spits dreef. Slechts weinigen durfden daarom de voorspelling aan dat de raad van bestuur Broadcoms ‘motie van wantrouwen’ op de aandeelhoudersvergadering zou overleven.

Het zijn nu Trumps protectionistische inborst en vrees voor de opkomst van China die het pleit beslechten in het voordeel van Qualcomm. Broadcom wordt verweten te dikke vriendjes te zijn met Huawei en te zuinig te zijn met r&d-uitgaven. Dat het bedrijf binnenkort Amerikaans is, maakt blijkbaar niet uit. Broadcom geeft geen commentaar, maar zegt het presidentiële bevel te onderzoeken.

Het is overigens niet ongebruikelijk dat de Amerikaanse overheid voor overnames gaat liggen. Meestal worden dergelijke procedures echter in stilte doorlopen. De president komt er slechts een enkele keer aan te pas.