Kort nieuws

Transmeta overweegt stop verkoop processoren

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Transmeta gaat zijn businessmodel bijstellen. Het bedrijf verkoopt x86-compatibele Crusoe- en Efficeon-processoren en verdient geld aan het in licentie geven van intellectueel eigendom (IP). Die laatst activiteit is minder bekend, maar daar behaalt Transmeta intussen de meeste omzet. In 2004 namen Fujitsu en NEC nog een licentie op Transmeta‘s LongRun2-technologie voor powermanagement en de controle van transistorlekken.

Transmeta verloor miljoenen dollars sinds zijn oprichting. In het derde kwartaal van fiscaal jaar 2004 (dat eindigde op 31 september 2004) maakte het bedrijf nog een verlies van 27,5 miljoen op een omzet van 7 miljoen dollar. CEO Matthew Perry is gedwongen de koers om te gooien. Met meer focus op intellectueel eigendom en R&D verwacht hij de geldproblemen op te lossen. De strategische wijziging houdt mogelijk in dat Transmeta stopt met de verkoop van x86-compatibele microprocessoren. De krant San Jose Mercury News meldt dat Transmeta op 21 januari zal aankondigen dat het honderd tot tweehonderd banen schrapt. Dat betekent dat de helft van de 325 medewerkers op zoek moet naar ander werk.

Transmeta werd in 2000 opgericht met een focus op draagbare computerkracht. In de massamarkt van PDA‘s kreeg het bedrijf echter nauwelijks voet aan de grond. In de veel kleinere embedded-markt is Transmeta echter succesvol met zijn energiezuinige processoren. Het Nederlandse bedrijf Ultrawaves kondigde eind vorig jaar nog aan dat het embedded computers met Linux en Transmeta zou inzetten in zijn videobeveiligingssystemen (Bits&Chips 19, 2004). Talrijke embedded-hardwareleveranciers bieden Crusoe-borden aan, waaronder Aaeon, Digital Logic, Evalue, Inova en MEN.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content