Tools&Toys

Touchscreencontroller Atmel krijgt goed gevulde zak toolkits mee

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Atmel heeft een on-chip lcd- en touchscreencontroller, USB-bus en 64 kbyte SRam geïntegreerd met een Arm926EJ-S-microcontroller. De AT91SAM9RL64 is speciaal gemaakt om grafische gebruikersinterfaces aan te sturen, waarbij hij kan dienen als hoofd- en als coprocessor.

Volgens Atmel zijn 8 en 16 bit microcontrollers weliswaar uitstekend geschikt voor gebruik in kostengevoelige consumentenelektronica, maar volstaat hun rekenkracht niet om state-of-the-art interactieve grafische interfaces aan te sturen. De meer dan tweehonderd Mips van de AT91SAM9RL64‘s zijn daarentegen wel afdoende. De zeslaags bus en het 24-kanaals DMA zorgen ervoor dat de resultaten van de kloktikken vervolgens met een hoge snelheid worden doorgegeven. Dat garandeert een vlotte beeldverwerking, een hoge verversingsfrequentie en soepele interactie. Het tightly coupled SRam-geheugen ondersteunt deterministisch rekenen.

Atmel levert een aantal ontwikkeltools bij de AT91SAM9RL64, waaronder de Gnu GCC C-compiler en GDB-debugger. Diverse commerciële OS-gerelateerde gereedschappen en hun licenties zullen worden geport. Daartoe behoren onder meer Embedded Workbench van IAR, µCos/II van Micrium, Nucleus Plus van Mentor Graphics, ThreadX van Express Logic en het .Net-raamwerk van Microsoft.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content