Technieuws

Toshiba neemt licentie op Imecs SDR-platform

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Imec heeft een klant gevonden voor zijn Adres-platform dat zich richt op softwaregedefinieerde radio: Toshiba. De Japanners willen het processorontwerp en de bijbehorende Dresc-C-compiler gebruiken voor hun draadloze basisbandchips. Toshiba en Imec starten ook een gezamenlijk onderzoeksprogramma met het uiteindelijke doel processoren te maken die demodulatiesnelheden halen van gigabits per seconde.

Imec werkt al enkele jaren aan zijn Architecture for Dynamically Reconfigurable Embedded Systems (Adres). Dit processorontwerp is gericht op draadloos en multimedia met een laag energiegebruik. De chip voert zijn luslogica uit in een coarse grain herconfigureerbare rekenmatrix. De rest van de logica word uitgevoerd door een VLIW-processor. De coarse grain array (CGA) is via een XML-specificatie anders te configureren, waardoor hij voor verschillende draadloze protocollen kan worden ingezet. ’De voorspelling is dat er in 2009 al meer dan zes verschillende taakspecifieke radio‘s in een enkel mobiel device zitten‘, zegt Serge Vernalde, directeur bij de afdeling Nomadic Embedded Systems van Imec. ’Wij kunnen met Adres al winst opleveren als een apparaat meer dan twee radio‘s bevat terwijl we het stroombudget dicht bij de taakspecifieke oplossing houden.‘

Imec claimt dat de Adres-processor vergelijkbare hoeveelheden energie gebruikt als een taakspecifieke oplossing. Een deel van de truc zit in een geavanceerde compiler. Een normale processor krijgt zijn instructies een voor een en bepaalt zelf wat de beste volgorde van uitvoeren is, en welke instructies er in parallel naar zijn rekenkernen kunnen worden gestuurd. Hiervoor moet het silicium echter extra logica aan boord hebben. Een VLIW-ontwerp gooit dit overboord en legt de last bij de compiler. Deze moet dus van te voren weten hoe de achterliggende hardware specifiek in elkaar zit, terwijl een normale compiler op een abstracter niveau werkt. De Dresc-compiler, die standaard C slikt, moet dus ook de XML-specificatie voorgeschoteld krijgen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content