Interview

Topsectorenbeleid is kinderziektes ontgroeid, maar nog niet af

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

Hoewel hij het topsectorenbeleid als een succes beschouwt, hebben kennisinstellingen en kleinere bedrijven die erover mopperen een punt, vindt het nieuwe boegbeeld van de topsector Hightech Systemen & Materialen.

Nee, meer tijd zal het hem niet kosten nu hij is ‘gepromoveerd’ tot boegbeeld van het topteam Hightech Systemen & Materialen (HTSM), vertelt Marc Hendrikse, directeur van NTS-Group. ‘De operationele structuren zijn opgetuigd, daar heeft mijn voorganger Amandus Lundqvist hard aan gewerkt. Die functioneren nu zelfstandig, waarmee het topteam een meer sturende dan uitvoerende rol krijgt. En op de vergaderingen kwam ik toch al, alleen zit ik ze nu voor.’

Hendrikse was vanuit de hightech van begin af aan betrokken bij de vormgeving van het topsectorenbeleid, dat werd gelanceerd door het eerste kabinet-Rutte om (onder meer) iets te doen aan de Nederlandse kennisparadox: uitstekend wetenschappelijk onderzoek, waarvan het bedrijfsleven echter relatief weinig te gelde maakte. Onder auspiciën van het zogeheten topteam, met daarin vertegenwoordigers van industrie, mkb, wetenschap en overheid, werden kennisinstellingen en bedrijfsleven dichter op elkaar geduwd. Hendrikse had de mkb-portefeuille onder zijn hoede.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content