Kort nieuws

Topsectoren proberen meer uit innovatiebeleid te knijpen

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Hoewel over het algemeen content met de koerswijziging die minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is ingeslagen, proberen de topsectoren in Den Haag uit alle macht een aantal losse eindjes in het innovatiebeleid weg te werken. Pijnpunten zijn de deelname aan Europese programma‘s, de inrichting van de RDA+-regeling voor publiek-private samenwerking en de financiering van onderzoeksinstituut Holst Centre en ruimtevaartcentrum Estec.

In een brief aan de Tweede Kamer zegde de Verhagen deze week 20 miljoen euro Europese cofinanciering toe, maar dat bedrag is alleen bestemd voor deelname van Joint Technology Initiatives. De Eureka-programma‘s vallen dus buiten de boot. Nederland dreigt daardoor tientallen miljoen miljoen euro‘s uit Brussel mis te lopen, waarschuwen de topsectoren. Zij wijzen in een brief de minister erop dat de Europese Commissie heeft voorgesteld het Europese innovatiebudget te verdubbelen naar 80 miljard euro per zeven jaar – een verhoging waar ook de topsectoren van zouden kunnen profiteren.

Vooral de hightech is er veel aan gelegen Verhagen op andere gedachten te brengen. Multinationals als ASML, NXP en Philips zijn immers vaste klanten in Europese programma‘s. De topsector High Tech Systemen and Materials (HTSM) vraagt om 40 miljoen euro matching.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content