Technologie

Toposcilloscopen Agilent updatebaar tot 13 GHz

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Agilent heeft zijn reeks high-end digitale oscilloscopen uitgebreid met de Infiniium 80000B-familie. De acht modellen uit de serie hebben bandbreedtes tussen de 2 en 13 GHz, halen een bemonsteringssnelheid van 40 GS/s en scoren bij deze snelheid een geheugen van 2 Mpts.

Bij de persintroductie van de 80000B-serie benadrukt Agilent dat de specificaties niet zaligmakend zijn. ’Hoe hoger de bandbreedte, hoe hoger ook het ruisniveau is‘, legt Jun Chié, Agilents businessmanager voor high-end oscilloscopen, uit. ’Veel ruis verstoort elke meting met de oscilloscoop. Het beste instrument is dus niet het apparaat met de grootste bandbreedte, maar die met het laagste intrinsieke ruisniveau bij een voldoende bandbreedte.‘ Juist op ruisspecificaties zegt Agilent de concurrentie af te troeven. Het bedrijf claimt het laagste jitterniveau, de laagste triggerjitter en de platste frequentierespons in de industrie te kunnen leveren.

Interessant feature aan de Agilent-scopen is dat gebruikers de instrumenten kunnen opwaarderen. ’Ze kunnen starten met 4 GHz en dit met upgradekaarten tot maximaal 13 GHz verhogen‘, aldus Chié. Op dit moment lopen de signaalsnelheden van de populaire standaarden van enkele honderden megahertz voor USB 2.0 (480 Mbit/s) tot een paar gigahertz voor PCI Express (2,5 Gbit/s) of Fully Buffered Dimm (4,8 Gbit/s). Chié: ’De markt voor digitale elektronica en RF verschuift echter snel. Een oscilloscoop die dit jaar nog voldoet, is volgend jaar misschien te traag voor de gebruiker. Onze opwaardeerfunctie geeft hem de mogelijkheid zijn apparatuur te updaten.‘ De upgradekaarten kosten tussen de 9 en 19,5 duizend dollar. ’Als je start met 2 GHz en opwaardeert tot 13 GHz, ben je ongeveer 15 procent duurder uit dan als je direct het 13 GHz-model koopt‘, zegt Chié. ’Daar krijgt de gebruiker wel een hoop flexibiliteit voor terug.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content