Redactioneel

Topfit

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Na vier zware jaren is ASML weer in topconditie. Met een miljard euro in kas zijn strategische overnames weer een optie en daarnaast is de Veldhovense machinefabrikant een kampioen in technologie. ASML verkocht al dertien machines voor immersielithografie met 193 nm-laserlicht. Dit jaar levert Veldhoven waarschijnlijk meer dan 25 immersiemachines af. Experts geloven dat deze natte lithografie goed op weg is om straks de massaproductie van chips met details van 65 en 45 nm te doen. Daarmee verschaft immersie IC-fabrikanten de komende vijf jaar – en mogelijk zelfs acht jaar – leading edge productie.

Analist Klaus-Dieter Rinnen van Gartner Dataquest verwacht dat ASML‘s belangrijke klant TSMC voorop loopt om natte 193 nm-lithografie in de eerste helft van dit jaar in productie te brengen. Maar Rinnen noemt dit meer een curiositeit dan de norm. Desalniettemin, ASML heeft hier voorlopig een koppositie.

In deze bloedige markt is echter niemand zeker. Canon en Nikon zullen de toekomstige miljardenmarkt voor natte lithografie zeker niet links laten liggen. Vorig jaar werden er wereldwijd totaal 18 immersiemachines geleverd (cijfer Dataquest), allemaal voor R&D en proefproductie. Daaruit mogen we concluderen dat ASML voorop loopt in leveringen. Ook in de publicrelationsoorlog scoorden de Brabanders – ze meldden het afgelopen jaar leveringen aan Albany Nanotech, IBM, Imec, Intel en TSMC.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content