Kort nieuws

Top 20 chipmakers ziet 21 procent omzetstijging

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De twintig grootste chipmakers van de wereld zagen het afgelopen kwartaal hun inkomsten uit productverkoop met gemiddeld 21 procent stijgen ten opzichte van de driemaandelijkse periode daarvoor. Dat is 37 procentpunten meer dan de vergelijking van het eerste kwartaal in 2009 met het laatste van vorig jaar. Toen kwam de gemiddelde omzetdaling uit op 16 procent. Dat heeft IC Insights becijferd.

De toename is grotendeels te danken aan aanvullingen van voorraden, erkent de marktonderzoeker, maar er is desalniettemin reden om aan te nemen dat de halfgeleiderindustrie zich snel naar een herstel toewerkt. Het derde kwartaal is traditioneel goed dankzij kerstbestellingen, en IC Insights gaat uit van minimaal nog eens acht procent groei. De situatie daarna wordt bepaald door wereldwijde macro-economische ontwikkelingen, maar daarvoor ziet de Amerikaanse marktvorser geen showstoppers. Over heel 2009 moet de chipindustrie desalniettemin een neergang van 17 procent slikken.

Veel economen gaan echter uit van een W-vormige recessie, waarbij het huidige herstel slechts tijdelijk is en wordt gevolgd door een nieuwe neergang. Deze tweede dip maakt pas de weg vrij voor definitief herstel. Echte pessimisten zien zelfs reden om van een VL-vormige recessie uit te gaan, waarbij het oude niveau niet meer wordt bijgehaald.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content