Kort nieuws

Ton prijzengeld voor energieopwekkende ‘gevelluxaflex’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Delftse Wellsun heeft met zijn energieopwekkende zonwering de Doen Energie(s)topper-wedstrijd gewonnen. ‘Mooi in uitvoering, doeltreffend en zeer goed schaalbaar’, oordeelt de jury onder leiding van ‘energiepaus’ Ed Nijpels. Wellsun krijgt honderdduizend euro om de Lumiduct verder te ontwikkelen.

De Lumiduct bestaat uit een verzameling aan de gevel bevestigde transparante panelen in een glazen voorzetgevel. Omdat de panelen een deel van het zonlicht tegenhouden, profiteren mensen binnen van zonlicht, hoeven de lampen niet aan en wordt het niet te warm op een zonnige dag.

Het systeem wekt bovendien energie op met behulp van kleine galliumarsenide zonnecelletjes, waarop licht wordt geconcentreerd met behulp van lenzen. Voor optimale lichtcondities en efficiëntie volgen de panelen gedurende de dag nauwkeurig de beweging van de zon aan de hemel. Wellsun claimt gelijkwaardige prestaties met een aan een gevel hangend silicium zonnepaneel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content