Kort nieuws

Tomtom ziet cijfers teruglopen en maakt stap naar Android-telefoon

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Tomtom heeft vandaag bekendgemaakt dat het zijn technologie in licentie geeft aan het Taiwanese HTC, dat het in zijn navigatieapplicatie voor zijn smartphones. In eerste instantie gaat het om de Android-gebaseerde Desire-telefoons, later zullen ook andere toestellen volgen. Dat is een opmerkelijke keuze: Android-telefoons komen standaard met Google Maps-functionaliteit, maar HTC ziet blijkbaar meer heil in de Tomtom-variant, waar het voor in de buidel moet tasten. HTC‘s toepassing slaat het kaartmateriaal op een geheugenkaartje op zodat er geen internetverbinding nodig is, in tegenstelling tot Google Maps.

Financieel heeft Tomtom een weinig opwindend kwartaal achter de rug. De inkomsten stegen met 3 procent naar 375 miljoen euro vergeleken met vorig jaar. De nettowinst kwam met 19 miljoen euro 37 procent lager uit. Vergeleken met het vorig kwartaal liggen die cijfers op respectievelijk 4 en -43 procent. Het bedrijf zegt dat vooral de ongunstige euro-dollarkoers de resultaten drukken.

Wel wist het bedrijf zijn marktaandeel te verhogen: in Europa van 45 naar 48 procent, in de VS van 20 naar 25 procent. Het totaal aantal verkochte systemen lag echter lager dan zowel vorig kwartaal als een jaar geleden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content