Tomtom weet exact waar auto is op het wegdek

Reading time: 1 minute

Author:

Tomtom heeft een product gelanceerd om auto’s hun locatie op het wegdek met centimeterpreciesie te laten bepalen, Roaddna genaamd. De software koppelt 3d-scans van autosensoren aan Tomtoms HAD-wegenkaarten, waarin gegevens over de driedimensionale vorm van onder meer de wegbelijning en de vangrails zijn opgeslagen. Door deze correlatie kan het voertuig zelfs bij hoge snelheden precies bepalen waar het zich op het wegdek bevindt, iets dat met gps niet kan.

De Roaddna-technologie zet de 3d-puntenwolken om naar wegeigenschappen. Daardoor kunnen de HAD-wegenkaarten efficiënt worden opgeslagen en kan de matching relatief eenvoudig worden uitgevoerd. Tomtom heeft voor Duitsland al het complete snelwegennetwerk op deze manier in kaart gebracht.

De exacte locatie is nodig voor assisterende systemen of autonome functies in voertuigen. Door zijn plek op de weg te weten, kan het voertuig bijvoorbeeld rekening houden met baangebonden snelheidslimieten. Ook kan het anticiperen op onregelmatigheden in de weg, waardoor zuiniger gereden kan worden.