Tomtom schakelt naar vijfde versnelling

Reading time: 2 minutes

Author:

Tomtom scoorde in het derde kwartaal een omzet van 353 miljoen euro. Dat is een stijging van 41 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de nettowinst steeg fors, met 24 procent naar 73 miljoen euro.

De Amsterdamse navigatiespecialist kon zijn goede cijfers vasthouden ondanks een dalende verkoopprijs. In juli, augustus en september gingen er dan ook 1,2 miljoen draagbare navigatiesystemen over de toonbank. Dat is ruim een verdubbeling van de verkopen in het derde kwartaal van 2005. Vooral de goedkopere Tomtom One vindt gretig aftrek. Door deze toename daalde de gemiddelde verkoopprijs naar minder dan 300 euro.

Door de goede resultaten ziet Tomtom de toekomst met vertrouwen. ’Dit jaar zullen we tussen de 4,4 en 4,7 miljoen draagbare navigatiesystemen verkopen. Daarmee verdubbelen we bijna onze omzet van vorig jaar‘, schat Tomtom-topman Harold Goddijn. ’Op de Europese markt is er dit jaar ruimte voor zo‘n acht miljoen stuks. Daar hebben we weer een marktaandeel van boven de 50 procent. In Noord-Amerika is er een afzetgebied van 2 miljoen stuks. We krijgen er steeds meer voet aan de grond en hadden in september een marktaandeel van ongeveer 20 procent.‘

De Amsterdammers gaan hun navigatiesystemen samen met Johnson Controls verbeteren. Dit Amerikaanse bedrijf ontwikkelt technieken om elektronische apparaten te laten praten met het communicatienetwerk van de auto. Zo heeft de onderneming een spraakherkenningsprogramma gebouwd waarmee de chauffeur verbaal opdrachten kan geven aan zijn tomtommetje. Ook voegen de partners extra functies aan de navigatiesystemen toe, zoals een automatische waarschuwing bij een laag benzinepeil. Verder kunnen bestuurders interessante punten zoals restaurants invoeren op het touchscreen van de Tomtom. Het apparaat belt dan automatisch het restaurant om een afspraak te maken.