Tomtom pikt graantje mee van Microsofts groei in de cloud

Reading time: 1 minute

Author:

Tomtom en Microsoft breiden hun cloud-partnerschap uit. Tomtom wordt de voorkeursleverancier van de Redmondse reus voor kaartdata en locatiediensten, en andersom gebruikt het Amsterdamse bedrijf Microsoft cloudoplossingen voor de opslag en analyse van zijn gegevens. Microsoft zal Tomtoms data en diensten onder meer gebruiken voor Bing Maps en zijn Cortana-assistent, maar ook via de Azure-cloudproducten aan derden aanbieden. Microsoft is, naast Amazon, de belangrijkste aanbieder van clouddiensten.

Door de overeenkomst kunnen Azure-gebruikers de Tomtom-diensten inzetten om hun cloudtoepassing locatiebewust te maken, bijvoorbeeld voor hun iot-, mobiliteits- en logistieke oplossingen. Als voorbeeld van mogelijke toepassingen noemen de twee bedrijven het volgen van landbouwsensoren voor gewassen, vee en tractoren om de productie te optimaliseren. De routeplanningdiensten zouden vervolgens ingezet kunnen worden om de landbouwgoederen te distribueren naar de detailhandel, restaurants en thuisbezorging.

Tomtom zet zwaar in op Microsofts datacentra voor de opslag en bewerking van zijn grootschalige locatiedata. Andersom zal Microsoft Tomtoms data gebruiken voor zijn eigen producten.