Tomtom opnieuw winstgevend


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Na een positieve eerste drie maanden van 2014 kan Tomtom ook tevreden terugblikken op het tweede kwartaal: de omzet nam iets toe, de telematicatak groeide fors, de consumententak presteerde redelijk en het bedrijf is opnieuw winstgevend. Naar aanleiding van de resultaten stelt het zijn verwachtingen voor het jaar naar boven bij, naar een omzet van 925 miljoen euro.

De consumentendivisie, nog altijd het paradepaardje, haalde het kwartaal 169 miljoen euro binnen. Weliswaar is dat nog steeds een afname ten opzichte van het jaar ervoor, maar met 2 procent valt de krimp aanzienlijk lager uit dan de afgelopen jaren. Volgens topman Harrold Goddijn zijn de resultaten net als in het eerste kwartaal te danken aan de PND-verkopen in Europa de groei bij de activiteiten voor sporthorloges.

Telematics, de tak voor wagenvlootbeheer, blijft stevig aan de weg timmeren. De inkomsten stegen binnen een jaar met 29 procent naar 26 miljoen euro. Dit komt zowel door acquisities als door organische groei van het aantal abonnees. In Europa is Tomtom de marktleider op dit gebied, met 395 duizend aangesloten wagens.

Minder vlot ging het bij de licentietak. De omzet kwam uit op 26 miljoen euro, aan de lage kant van het niveau waar de inkomsten al jaren omheen schommelen. Ook de automotive-business bleef met 31 miljoen euro min of meer op hetzelfde niveau als de afgelopen jaren. Tomtom denkt echter in de toekomst een grote slag te kunnen slaan in autonome rijfuncties van auto’s, waar nauwkeurige actuele kaarten een sleutelrol in zullen spelen. Tomtom is daarom bezig zijn voertuigen om wegen te digitaliseren te upgraden met onder meer Lidar en 3D-camera’s. Daarnaast heeft het vorige maand een softwaretoolkit geïntroduceerd voor automotiveklanten om Adas-systemen te ontwikkelen.

Onder de streep houdt Tomtom dit kwartaal 9 miljoen euro over, een miljoen meer dan een jaar eerder. Voor de hele eerste helft van het jaar kan het al een winst van 16 miljoen euro noteren, tegen 5 miljoen in de eerste jaarhelft.