Kort nieuws

Tomtom mikt op industriestandaard met open dataformaat

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Tomtom heeft een nieuw dataformaat voor locatiegegevens gelanceerd als beoogde industriestandaard voor navigatietoepassingen. Het bedrijf heeft technische informatie van dit OpenLR-systeem royaltyvrij uitgebracht en komt binnenkort met een opensource bibliotheek. Tomtom nodigt buitenstaanders uit om deze technologie te gebruiken en verbeteringen in te sturen.

Tomtom zegt dat het formaat nodig is voor de plannen die de Europese Commissie uitstippelt voor intelligente transportsystemen. Het systeem kan allerhande soorten gegevens aan die betrekking hebben op een locatie op het wegennet, uiteenlopend van bewegwijzering tot dynamische data over verkeer en weer. Een belangrijke eigenschap is dat het systeem kaart-agnostisch is, waardoor data tussen verschillende soorten kaarten kan worden uitgewisseld. Ook gebruikt het formaat geen vooraf gecodeerde locaties, zoals de huidige industriestandaard RDS-TMC. Daarmee is de dekking van OpenLR aanzienlijk groter: het nieuwe formaat kan elke willekeurige locatie weergeven, RDS-TMC alleen de plekken die vooraf zijn ingevoerd. Secundaire wegen zijn hier doorgaans niet in meegenomen. Ook heeft Tomtom eraan gewerkt om de overhead laag te houden voor gebruik in mobiele en embedded systemen.

Kritiek is er al direct op het initiatief. Tomtom brengt de bibliotheek uit onder de GPL-licentie, wat gebruik in gesloten applicaties onmogelijk maakt. Ook zegt het bedrijf dat het verschillende patenten heeft aangevraagd op de OpenLR-technologie. Volgens de Amsterdammers zijn er op het moment geen andere patenten van invloed op OpenLR.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content