Tomtom maakt onverwachts winst


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Tomtom heeft het traditioneel moeilijke eerste kwartaal afgesloten met een winst van 3 miljoen euro. Analisten rekenden op een klein verlies. De omzet lag op 268 miljoen euro, 26 procent minder dan dezelfde periode in 2009. Onder de streep moest Tomtom een jaar geleden 37 miljoen euro in het rood schrijven.

Het goede nieuws komt van alle fronten. De consumententak, Tomtoms corebusiness, bracht met 186 miljoen euro 16 procent meer geld in het laatje dan in het eerste kwartaal van 2009. Deze poot omvat de draagbare navigatiesystemen en de locatiediensten van het bedrijf. Een navigatiekastje heeft in een jaar tijd wel weer wat aan waarde ingeboet. De gemiddelde verkoopprijs staat nu op 89 euro, 10 procent minder dan twaalf maanden geleden.

De tak voor vlootmangementoplossingen (Tomtom Work) zag de inkomsten in vergelijking met vorig jaar met 3 miljoen stijgen naar 12 miljoen euro. Uit licenties haalde Tomtom dit kwartaal 31 miljoen binnen, een procentje meer dan een jaar eerder.

De grootste jaar-op-jaarstijging kwam uit Automotive, de afdeling die navigatieoplossingen levert aan autofabrikanten. Deze divisie kon op meer dan een verdubbeling van de inkomsten rekenen: van 12 miljoen euro vorig jaar naar 39 miljoen nu.

In totaal kwam 188 miljoen euro uit de verkoop van hardware. Dat is een groei van 25 procent ten opzichte van een jaar geleden.