Kort nieuws

Tomtom en Garmin krijgen beiden ongelijk in patentzaak

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Volgens de Amerikaanse rechter maken de Nederlandse navigatiespecialist Tomtom en zijn Kaaimanse concurrent Garmin geen inbreuk op elkaars patenten. Begin 2006 spande Garmin een rechtszaak aan waarin het claimde dat Tomtom vijf van zijn patenten rondom de bediening van navigatiesystemen schendt. Als reactie hierop brachten de Nederlanders drie patenten in die Garmin zou schenden. De Amsterdammers kochten deze octrooien van het Amerikaanse bedrijf Horizon Navigation.

Volgens de uitspraak van de Amerikaanse rechter maakt Tomtom geen inbreuk op Garmins patenten of zijn deze niet geldig. Garmin op zijn beurt schendt niet de drie octrooien die Tomtom inbracht. Beide bedrijven claimen de overwinning in de rechtszaak. ’We zijn blij met de erkenning van de rechtbank dat dit geen geldige zaak was‘, zegt Harold Goddijn, CEO van Tomtom. ’Garmin heeft aanzienlijke hoeveelheden geld en mankracht uitgegeven om te voorkomen dat Tomtom in de VS voet aan de grond krijgt. We hopen nu dat ze terugkeren tot competitie op de markt in plaats van het verspillen van moeite aan procederen.‘

Daar ziet het er echter niet naar uit. Garmin heeft in Texas nog een aparte rechtszaak tegen Tomtom lopen over een patent rond de kernfuncties van navigatiesystemen. In zijn persbericht maakte het bedrijf bovendien bekend opnieuw naar de rechter te willen stappen rondom mogelijke patentschendingen door Tomtom.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content