Tomtom doet het weer goed in het vierde kwartaal

Reading time: 2 minutes

Author:

Tomtom heeft in het laatste kwart van 2009 weer mooie cijfers laten zien: een omzet van 533 miljoen euro, een procentje meer dan een jaar eerder, en een winst van 75 miljoen euro, 5 miljoen meer dan het jaar ervoor. Over heel het jaar 2009 noteert het bedrijf een omzet van 1480 miljoen euro, 15 procent minder dan in 2008. Dat resulteerde in een jaarwinst van 94 miljoen euro, tegen 143 miljoen in 2008. De cijfers liggen boven de verwachtingen van analisten.

Er zijn twee redenen aan te wijzen voor de goede cijfers. De eerste is dat Tomtom simpelweg veel meer navigatiekastjes (portable navigation systems ofwel PND‘s) verkocht dan verwacht. De tweede is dat de inkomsten uit de andere activiteiten aanzienlijk stegen.

Het bedrijf verhandelde in het laatste kwartaal maar liefst 5,1 miljoen PND‘s. Een jaar eerder was dat nog 4,4 miljoen. In de VS wist het zijn marktaandeel met maar liefst 9 procentpunten te verhogen naar 29 procent. Het Europese marktaandeel groeide van 45 naar 46 procent. De prijzen staan wel zwaar onder druk: waar de 4,4 PND‘s vorig jaar nog 444 miljoen euro in het laatje brachten, harkte Tomtom nu slechts 402 miljoen binnen met de 5,1 miljoen verkochte exemplaren.

De niet-PND-activiteiten groeiden jaar-op-jaar van 29 naar 81 miljoen euro. Over heel het jaar kwam de omzet hier 71 procent hoger uit dan het jaar ervoor, op 221 miljoen euro. Deze activiteiten beslaan de ingebouwde navigatiesystemen via deals met automakers (Tomtom Automotive), de Tomtom-applicatie op smartphones en bijbehorende randapparatuur, vlootmanangement (Tomtom Work), en de verkoop van kaartdata en verkeersinformatie. Deze niet-PND-inkomsten zijn nog steeds klein bier in vergelijking met de navigatiekastjes, maar de stijging is een teken dat Tomtom goed op weg is naar leven na de PND, die aan alle kanten bedreigd wordt door zware prijserosie en concurrentie van de smartphone.

Naast deze activiteiten is in het totaal ook de omzet van Tele Atlas meegenomen, de kaartenmaker die onder de vlag van Tomtom opereert. De jaarinkomsten daalden hier van 196 naar 185 miljoen euro.