Analyse

Toekomst Option blijft onzeker

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

In de week voor kerst kon Option eindelijk weer eens goed nieuws brengen. Via een aandelenemissie had het Leuvense bedrijf 20 miljoen euro aan vers kapitaal binnengeharkt. Die nieuwe aandelen waren bovendien in no time uitverkocht. Zo‘n investering is natuurlijk mooi in een tijd waarin beleggers voorzichtig met hun centjes omspringen, maar is het ook genoeg om het lek boven te krijgen?

Op het eerste gezicht is het een goed teken dat de aandelen als warme broodjes over de toonbank gingen. De prijs van 49 eurocent was echter beduidend lager dan de koers, die de weken ervoor ruim boven 1 euro schommelde. Bovendien lukte het Option en huisbankier ING maar op het nippertje om Gimv te overtuigen in te stappen. Samen met collega LRM stond de investeringsmaatschappij garant voor 5 miljoen euro. Zonder dat commitment zou de emissie volledig in het water zijn gevallen. Uiteindelijk hebben beide partijen voor 1,1 miljoen euro aan aandelen gekocht.

Het staat buiten kijf dat Option de financiering keihard nodig heeft. De draadloosspecialist heeft een reeks van rode kwartalen achter de rug. De laatste periode waarin het bedrijf nog zwarte cijfers kon schrijven, was het eerste kwartaal van 2008. Ook 2009 zal weer tegenvallen, waarschuwde Option al. ’De laatste drie maanden van 2008 leken een topkwartaal te worden‘, zegt CEO Jan Callewaert. ’De verkoop van USB-modems en datakaarten nam een hoge vlucht. Maar toen kwam de recessie en zakte alles in. Heel 2009 was zeer zwaar. De Aziaten sprongen in de markt met oplossingen zonder veel features. Goed was ineens goed genoeg voor de netwerkoperators die eerder juist voor onze feature-rich USB-modems kozen. Ze geloofden niet dat wij ook relatief simpele oplossingen konden leveren. Ondanks dat wij ook gewoon in het Verre Oosten produceren, dwongen ze ons om op dat hoge niveau te blijven.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content