Kort nieuws

TNO ontwikkelt automatische noodrem voor auto’s

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

TNO werkt aan een oplossing die (vracht)auto’s automatisch waarschuwt en laat remmen voor naderende fietsers en voetgangers. Het Cooperative Automatic Emergency Braking-systeem (CAEB) detecteert, volgt en voorspelt de bewegingen van kwetsbare weggebruikers, in het bijzonder bij kruisingen, en grijpt in als een botsing dreigt. TNO zegt met verschillende partijen in gesprek te zijn over vermarkting van het systeem. ‘We kunnen geen namen noemen, maar binnen vijf tot acht jaar kan de consument het kopen en voor die tijd zijn vrachtwagens en bussen er al van voorzien’, zegt Maurice Kwakkernaat van de innovatie-instelling in Eindhovens Dagblad.

Het CAEB-systeem is gebaseerd op het Intelligent Vehicle Safety Platform (IVSP), dat TNO eerder ontwikkelde voor autonoom rijden. Dit platform raadpleegt in eerste instantie de sensoren en navigatiefunctionaliteit aan boord van het voertuig maar moet uiteindelijk ook externe bronnen gaan meenemen zoals wegkantsystemen en andere weggebruikers. TNO denkt onder meer aan rijwielen met draadloze communicatiefunctionaliteit en gps die hun positie en snelheid uitzenden. Gezien de opkomst van de elektrische fiets verwacht de instelling dat die integratie niet ver weg meer is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content