Technieuws

TNO krimpt glasvezelsensor

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

TNO heeft een millimeterversie van zogenaamde Fiber Bragg Grating-sensor voor druk- en temperatuurmetingen ontwikkeld. De onderzoeksorganisatie toont het metertje – voor zover bekend de kleinste in zijn soort – vandaag en morgen op de Fotonica-beurs in Nieuwegein.

Een Fiber Bragg Grating (FBG) bestaat uit een stukje glasvezel met in de lichtgeleidende kern een periodiek variërende brekingsindex. Deze ’tralie‘ reflecteert een specifieke golflengte – de Bragg-golflengte – en laat al het andere licht gewoon door. Een FBG dient dan ook als optische filter.

Omdat de Bragg-golflengte afhangt van druk en temperatuur, kan een FBG echter ook als basis dienen voor een sensor. TNO heeft een versie ontwikkeld die slechts enkele millimeters meet, in plaats van de gebruikelijke centimeters. Daarmee kunnen metingen in het menselijk lichaam worden gedaan, maar ook toepassingen in de auto-, olie-, gas- en vliegtuigindustrie, bouw en dijkbewaking zijn denkbaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content