Kort nieuws

TNO en partners meten glucose zonder vingerprik

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

TNO en zijn partners binnen het Van ‘t Hoff-programma zijn erin geslaagd om de bloedsuikerwaarde van diabetespatiënten niet-invasief te bepalen met Ramanspectroscopie. Bij een klinische studie met een prototypesensor onder honderd ziekenhuispatiënten bleek de aanpak voldoende gevoelig en nauwkeurig te zijn. In een vervolgstudie met vijfhonderd patiënten moet de methode verder verbeterd worden. Uiteindelijk denkt TNO dat de methode kan leiden tot een glucosesensor die de huidige praktijk van vingerprikken overbodig maakt. Het onderzoeksinstituut denkt dit ongeveer vijf jaar zal duren.

De sensor kijkt naar de Ramanverstrooiing van laserlicht dat op de huid geschenen wordt. Verschillende verbindingen laten elk een andere verstrooiing zien. Door een combinatie van een uitgekiend sensorontwerp waarbij de laser precies op de juiste manier op de huid schijnt en uitgebreide data-analyse, kan het subtiele glucosesignaal opgepikt worden.

Het Van ‘t Hoff-programma is een doorlopende onderzoekslijn van TNO en industriële, academische en publieke partners naar toepassingen van optische spectroscopie. Het glucoseonderzoek wordt onder meer met het Diabetes Fonds uitgevoerd. Ook Inreda Diabetic uit Goor, dat een closed-loop-systeem voor glucosemanagement ontwikkelt, neemt deel aan het onderzoek. Een ander thema binnen het programma is om neurologische aandoeningen niet-invasief op te sporen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content