TNO: ‘Dynamisch netwerk kan rekening duurzame energie flink terugschroeven’


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Middelgrote bedrijven kunnen tot veertig procent besparen op hun energiekosten als zij hun vraag aanpassen op het aanbod van energie. Dat blijkt uit een pilotstudie in het Flexiquest-project die TNO samen uitvoerde met Alliander, Essent, Powerhouse, Evoswitch, Kloosterboer en Partner Logistics.

De aandacht van het onderzoek lag op veranderende business en verdienmodellen bij duurzame energieopwekking. Deze wordt gekenmerkt door een grillige beschikbaarheid die bovendien lastig te voorspellen is. Uit het Flexiquest-onderzoek blijkt dat middelgrote energieverbruikers in theorie tot de helft van hun energievraag kunnen aanpassen aan het aanbod. Een variabele prijs, waarbij duurzame energie voordelig wordt aangeboden bij een hoog aanbod, is daarbij een belangrijk sturingsmechanisme. Als middelgrote energieverbruikers reageren op een hoog aanbod kunnen zij tot veertig procent voordeliger duurzame energie inkopen.