Tools&Toys

Tilera upgradet ontwikkelomgeving voor zijn multicorechips

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Tilera heeft versie 2.0 vrijgegeven van zijn Multicore Development Environment (MDE) en ondersteunt daarmee zijn Tilepro-processorfamilie, die hardware bevat voor multithreaded, shared-memory-applicaties. Het bedrijf heeft besturingssystemen, compilers en de andere ontwikkeltools geoptimaliseerd voor deze processoren. De oudere Tile64 blijft volledig ondersteund.

De processoren van Tilera bevatten tientallen processorkernen, verbonden via een on-chip netwerk. MDE 2.0 ondersteunt verschillende runtime omgevingen voor deze chips, waarmee de prestaties volgens het bedrijf bijna lineair schalen met het aantal kernen. De Bare Metal Environment (BME) biedt directe toegang tot de hardware en is geschikt voor RTos-porting en low-level dataplanetoepassingen. Aan de andere kant is er een volledige Linux-omgeving, genaamd Zero-Overhead Linux (Zol). Deze breidt de tickless kernel-feature van Linux 2.6.26 verder uit om timertikken en andere overhead te elimineren, wat een sterk verbeterd realtimegedrag oplevert. Deze twee omgevingen zijn te combineren.

MDE 2.0 heeft ook een aantal nieuwe features waaronder ondersteuning voor de Erlang-programmeertaal en de Boost-C++-bibliotheken. Verder bevat het nieuwe devicedrivers, ondersteuning voor Jumpgen Systems TXM-100 AMC-platforms en een set bibliotheken voor parallel programmeren van prestatietuning op de Tilera-processoren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content