Achtergrond

Tien tips voor het laten slagen van testautomatiserings- projecten

Karlijn Raats
Leestijd: 6 minuten

Automatische tools die het testen ondersteunen zijn niet meer weg te denken uit de testwereld. Deze gereedschappen besparen veel tijd, testen grondiger en maken het leven van een tester een stuk gemakkelijker. De overschatting van de toepassingsmogelijkheden en de onderschatting van de investering om tests te automatiseren leiden echter vaak tot het in de hoek gooien van deze handvatten. Tien redenen waarom nieuwe tools ongebruikt in de la verdwijnen en tips om dit te voorkomen.

1. Selecteer een tool zonder duidelijk doel voor ogen

Dit komt vaak voor, maar het is een garantie om het automatiseringsproces te laten mislukken. Bij testautomatisering komt meer kijken dan alleen de roep om de automatisering van handmatige testgevallen. Binnen dit proces is het belangrijk om van tevoren de huidige situatie, het probleem en de manier waarop het stuk testgereedschap deze kwestie moet oplossen precies te formuleren. Verstandig is om goed te kijken naar het doel en de haalbaarheid van het toolgebruik. Wil je bijvoorbeeld een gebruikersinterface testen of een hardwaredriver? Misschien is het volledig automatiseren van een test zonder tussenkomst van een tester onmogelijk of veel te duur. Dan kun je beter kiezen voor een tool die de manuele testers nauwgezet door de testgevallen leidt en vervolgens de resultaten direct verwerkt.

2. Automatisering kost geen tijd en lost alle problemen op

Dit idee is voorbarig. Testautomatisering mislukt vaak door het bagatelliseren van de nadelen. Het verlost testers van saaie geschiktheidproeven omdat het de uitvoering efficiënter laat verlopen. Automatische tests werken sneller dan handmatige en je kunt ze ‘s nachts verrichten en desgewenst herhalen. Dat biedt allemaal voordelen voor belasting-, betrouwbaarheid- en performancetests. Redenen genoeg om ons blind te staren op een grote winst in efficiency. Maar de testtool zal je niet kunnen helpen als er geen structuur in het testproces zit. Het is niet gebouwd om chaos onder tafel te vegen. Bovendien kost het automatiseringsproces veel geld, maar nog meer als de testprocedure niet efficiënt verloopt. Als automatiseren veel tijd en geld kost en de herhaalbaarheid van de tests laag is, dan verdient automatisering zich niet snel terug. Een testscript en een kosten-batenanalyse bieden hier uitkomst.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content