Nieuws

Thuiszorg op pad met Eindhovense handheld

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Een handheld apparaatje waarmee thuiszorgmedewerkers hun roosters voor de dag kunnen inkijken, registreren wanneer ze bij de cliënt zijn en de relevante zorggegevens kunnen opzoeken. Dat is het laatste bod om de efficiëntie in de zorg wat te verhogen. Het Eindhovense Codec Telecom ontwikkelde deze Xigo-terminal binnen een jaar in opdracht van een aanbieder van diensten en producten voor de thuiszorg.

Het apparaat lijkt in veel opzichten op een smartphone: het heeft een groot aanraakscherm, GSM/GPRS-functionaliteit en GPS. Je kan er zelfs mee bellen. Waarom dan niet gewoon een applicatie voor een smartphone ontwikkelen? ’Voorheen werkte dit bedrijf met PDA‘s, waar ze hun eigen software op installeerden. Maar daar hadden ze toch niet zulke goede ervaringen mee‘, vertelt Jan Prins, Managing Director bij Codec. ’Met een PDA krijg je dat daar ook andere programmaatjes op worden gezet die de werking van de applicatie kunnen beïnvloeden.‘ Vandaar dat de opdrachtgever een dedicated toepassing wilde die niet ook nog voor andere toepassingen gebruikt zou worden. Bovendien heeft de Xigo een geheel eigen gebruikersinterface geoptimaliseerd voor de toepassing.

Wat ook meespeelt, is dat de terminal enkele speciale eisen heeft die nog zelden te vinden zijn in smartphones. Zo moest het apparaat overweg kunnen met near field communication (NFC). En als scherm is er voor Oled gekozen. ’De klant wilde per se een Oled-scherm‘, legt Prins uit. ’Dat had hij ergens gezien en vond hij erg mooi.‘ Andere voordelen zijn dat het in daglicht goed te zien is en het apparaat relatief zuinig met stroom omgaat. De huidige versie gaat ongeveer 72 uur mee.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content