The Mathworks verbetert tool voor parallel rekenen

Reading time: 1 minute

Author:

The Mathworks heeft een nieuwe versie van zijn Parallel Computing Toolbox uitgebracht. De opbouw van gedistribueerde arrays is zodanig aangepast dat Matlab-gebruikers nu rechtstreeks toegang hebben tot gegevens die zijn opgeslagen in meerdere Matlab-sessies op multicore computers of computerclusters. Daarnaast zijn belangrijke algoritmes in de Statistics Toolbox en Communications Toolbox nu sneller in combinatie met de Parallel Computing Toolbox.

Dankzij de nieuwe mogelijkheden van de Parallel Computing Toolbox kunnen ingenieurs en wetenschappers beter gebruikmaken van geavanceerde hardware vanaf hun computer, zegt The Mathworks. Met de gedistribueerde arrays en de verbeterde oplossingen voor parallel computing die met deze arrays werken, kunnen Matlab-gebruikers grote datasets op een computercluster of multicore computer bewerken zonder grote wijzigingen in hun code.

De Parallel Computing Toolbox kan nu met twee extra gereedschapskisten van The Mathworks worden gecombineerd om algoritmes te versnellen op hardware met meerdere processoren, zonder dat de gebruikers een enkele regel van hun code hoeven te wijzigen, claimt de fabrikant. Het gaat om algoritmes in de Statistics Toolbox op het gebied van bootstrapping en kruisvalidatie. Dit zijn resamplingmethodes waarbij een reeks onafhankelijke statistische berekeningen wordt uitgevoerd op verschillende datasets. Ook in Communications Toolbox heeft The Mathworks de algoritmes op een soortgelijke manier gewijzigd zodat simulaties van foutmargeprestatiemodellen die veel rekenkracht vereisen parallel kunnen worden uitgevoerd.