Kort nieuws

Thales test raketafweersysteem Navo

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Thales heeft een contract getekend om de Ballistic Missile Defence-architectuur (BMD) van de Navo te testen en te integreren. Het BMD-programma beoogt bevolking, grondgebied en troepen van aangesloten Europese landen te beschermen tegen ballistische raketten. Daartoe werken partners uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Turkije en de VS aan een systeem dat Navo- en nationale wapens en sensoren met elkaar verbindt. Hoofdaannemer is het Amerikaanse defensiebedrijf Leidos. Thales gaat de interfaces naar de verschillende componenten ontwerpen, ontwikkelen en testen op het Integrated Test Bed, een speciaal voor het BMD-programma opgezette validatiefaciliteit in Den Haag. Het contract heeft een loopduur van vier jaar, met een optie tot verlenging.

De overeenkomst versterkt de Hengelose activiteiten in ballistische-raketafweer. In 2006 boekte Thales zijn eerste succes op dit gebied met de test van de aangepaste Smart-L-volumezoekradar op de HNLMS Tromp. De radar pikte hierbij een ballistische raket op net na de lancering en bleef hem realtime volgen. Vorig jaar ontvingen de Hengeloërs een opdracht om vier Smart-L’s op schepen van de Koninklijke Marine te updaten, waarmee deze echte BMD-capaciteit krijgen. Daarnaast heeft de Koninklijke Luchtmacht twee radars besteld om het Nederlandse luchtruim te bewaken. Afgelopen oktober toonde een demo bovendien dat Hengelose sensortechnologie zelfs objecten buiten de dampkring kan detecteren en volgen en de BMD-organisatie van Navo kan ondersteunen bij het afwenden van dergelijke bedreigingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content