Thales beschermt nieuwe marinefregatten tegen dreigingen boven water

Reading time: 2 minutes

Author:

Thales gaat een geavanceerd vuurleidingsysteem ontwikkelen voor de nieuwe fregatten van de Nederlandse en Belgische marine. Daartoe heeft het Hengelose bedrijf een contract gesloten met de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Het Above Water Warfare System (AWWS) beschermt de schepen en andere eigen eenheden tegen bovenwaterdreigingen, die steeds sneller, slimmer en complexer worden. Daartoe gebruikt het onder meer de volgende generatie dual-band radarsuite van Thales, die een Active Phased-Array Radar (Apar) in de X-band rond 10 GHz integreert met een Sea Master 400-radar in de S-band rond 3 GHz.

Op dit moment gaan antischeepsraketten tot drie keer sneller dan het geluid en in 2020 mogelijk al tot vijf keer sneller, met steeds complexer gedrag. Wanneer meerdere van deze dreigingen tegelijk op hen afkomen, wordt het voor menselijke operators steeds moeilijker om efficiënte en effectieve beschermingsmaatregelen te treffen. Het AWWS biedt de benodigde informatie om binnen enkele seconden de juiste beslissing te kunnen nemen. Met een combinatie van een nieuwe generatie sensoren en intelligente software maakt het continu de afweging welke methodes het best geschikt zijn om de gedetecteerde dreiging aan te pakken.

In 2024 vervangen de Nederlandse en Belgische marine hun M-fregatten door schepen van een volgende generatie. Deze krijgen een geavanceerd vuurleidingsysteem voor bovenwaterdreigingen aan boord, ontwikkeld door de Defensie Materieel Organisatie en Thales.

De Koninklijke Marine en de Marinecomponent van de Belgische defensie hebben elk twee multipurposefregatten die in 2024 aan het eind van hun geplande levensduur zijn. De vervangende schepen van de volgende generatie zullen gespecialiseerd zijn in onderzeebootbestrijding, maar met het AWWS kunnen ze zich ook verdedigen tegen lucht- en oppervlaktedreigingen. Ruim tien jaar geleden is het Nederlandse ministerie van Defensie samen met de DMO, TNO en Thales gestart met studies naar het vuurleidingsysteem. Dit heeft geresulteerd in een demonstrator, die de partners aan de kust gaan installeren om de radartechnologieën te testen.