Achtergrond

Testen is en blijft mensenwerk

Eric Megens is test- en integratiearchitect bij Hightech Solutions in Apeldoorn.

Leestijd: 6 minuten

Testen lijkt suf, maar het is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelproces. Volgens Eric Megens van Hightech Solutions gloort er licht aan de horizon door de oprukkende Agile-methodologieën. Hij doet aanbevelingen over het opzetten van een teststrategie.

Testen heeft een imagoprobleem: het is suf, saai en niet goed voor je carrière. Dat komt ook doordat testen een doel op zich is geworden, bijna een robotische handeling in een geïsoleerde omgeving. Het uiteindelijke doel, het leveren van een goed product, ligt maar al te vaak uit het zicht van het testvizier. Hierdoor is het aantal missers helaas groter dan het aantal voltreffers in testland: het feit dat je schiet, lijkt belangrijker dan dat je raak schiet.

Toolfabrikanten spelen handig in op de robothouding die is ontstaan door tools te beloven die tests automatisch kunnen maken en uitvoeren, op een efficiëntere en goedkopere manier dan voorheen. Dit vergroot het beeld dat testen het verrichten is van een kunstje dat weinig interactie en denkwerk vereist. Doordat de interactie met de andere softwaredisciplines vaak onvoldoende aanwezig is tijdens de projectuitvoering, neemt het onderlinge onbegrip toe. Daardoor blijft het testen onderbelicht en het suffige imago behouden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content