Testautomatisering is onvermijdelijk

Derk-Jan de Grood
Leestijd: 3 minuten

De economie bepaalt hoe organisaties opereren en hoeveel geld ze willen steken in IT. Ze moeten investeren om te kunnen voldoen aan steeds uitgebreidere wet- en regelgeving, om hun dienstverlening uit te breiden en mee te gaan met de technologische ontwikkelingen. De systemen worden steeds complexer en het aantal koppelingen neemt toe. De terugverdientijd van IT-investeringen wordt daarbij korter. De opkomst van de Bric-landen met hun grote aanbod aan goedkope IT-professionals legt extra druk op de tarieven. De aanpassingen die de business wil, bezorgen de IT-afdelingen veel werk, maar het moet allemaal wel snel en goedkoop. Dure professionals die weken achtereen handmatig regressietests uitvoeren, passen niet meer in dit plaatje.

Ook de aard van de systemen verandert. Er is een toenemende differentiatie in devices, OS‘en en webbrowsers. Dit betekent dat we functionele tests moeten herhalen voor verschillende configuraties. Doe dat maar eens met hand. Voor het testen van mobiele toepassingen gebruiken steeds meer organisaties daarom dockingstations waarin tien of meer devices hangen, die worden aangestuurd door één geautomatiseerd testscript. Locatieafhankelijke functies worden vaak in een laboratorium getest door middel van simulatoren. Virtualisatie maakt het mogelijk hele backoffices na te bootsen, zodat er een compleet testharnas ontstaat dat de automatische tests ondersteunt.

Softwareontwikkeling verandert continu. Agile heeft inmiddels kritische massa bereikt en het aantal organisaties dat kiest voor Scrum neemt nog steeds rap toe. Dit heeft gevolgen voor hoe we testen. Enerzijds herhalen Scrum-projecten tests veel vaker dan traditionele watervaltrajecten. Eindeloos handmatig tests herhalen is echter vervelend en past niet in het time frame van de sprint. Anderzijds kijken Agile-projecten steeds vaker naar executable design. Behaviour-driven development slaat bijvoorbeeld de brug tussen specificatie en testontwerp en binnen modelgebaseerd testen is het model het executable design en kunnen we daaruit tests genereren. Beide aanpakken maken gebruik van automatiseringstools.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content