Achtergrond

Test efficiënt, ontwerp uw tests

Erik Melssen is testontwerper bij Topic Embedded Systems en is kernlid van het competentiecenter Validatie, Verificatie en Integratie. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring in softwareontwikkeling voor embedded systemen en is momenteel werkzaam als test-lead bij UPC Broadband, waar hij verantwoordelijk is voor het testen van systemen voor interactieve digitale televisie.

Leestijd: 8 minuten

Hoe komt het dat de in de laatste fase van de productontwikkeling vaak problemen ontstaan in planning en kwaliteit? Misschien ligt het aan het testproces. Het gebeurt namelijk maar al te vaak dat er tests worden geschreven zonder een gedegen testontwerp. Dit artikel legt uit wat er wordt bedoeld met een testontwerp en waarom deze stap zo belangrijk is bij het ontwikkelen van embedded systemen.

Programmeert u nog zonder softwareontwerp? Grote kans dat het antwoord ’nee‘ is. Beantwoord dan ook eens deze vraag: test u nog zonder testontwerp? Grote kans dat het antwoord nu ’ja‘ is. Bizar eigenlijk. Stel je eens voor dat we geen testontwerp zouden maken bij het uitvoeren van een crashtest voor een auto. Dan blijven we maar auto‘s in de prak rijden. Dit extreme voorbeeld maakt duidelijk dat we vooraf precies willen weten wat we willen testen, wat de benodigde materialen en gereedschappen zijn en waaraan de testomgeving moet voldoen. Waarom besteden we in de praktijk dan zo weinig aandacht aan het maken van een goed testontwerp. Is het tijdgebrek? Vinden we het testplan belangrijker? Of kan het niet omdat er onvoldoende systeemeisen zijn? Willen we efficiënt testen, dan is het maken van een testontwerp noodzakelijk.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content