Reading time: 1 minute
Author:
Netbeheerder Tennet wil bij wijze van proef een twee tot vier kilometer lange supergeleidend hoogspanningskabel aanleggen. De kabel, die in 2019 gerealiseerd moet zijn, zal permanent gekoeld worden met vloeibare stikstof tot bijna tweehonderd graden onder nul. De netbeheerder krijgt bij de ontwikkeling hulp van de technische universiteiten van Delft en Twente, de Han, het Instituut voor Wetenschap en Ontwikkeling en Imtech Marine.
Een supergeleidende kabel kent geen verliezen en kan daardoor veel hogere stroomsterktes aan – Tennet mikt op een verhoging met een factor duizend, met een efficiĂ«ntieverbetering van een factor honderd. Bovendien hebben âsuperkabelsâ een veel lagere warmteontwikkeling. Bij de huidige 150-kV-kabels moet vanwege de warmteafgifte een onderlinge afstand van twaalf meter worden aangehouden, de supergeleidende kabels kunnen waarschijnlijk met drie meter af. Dat maakt het makkelijker om ze in stedelijk gebied aan te leggen. Ze veroorzaken ook geen magnetisch veld. Daar staat tegenover dat de kosten ongeveer drie keer zo hoog liggen, alhoewel Tennet denkt dat dat met massaproductie en beter koeltechnieken gedrukt kan worden.
De netbeheerder is niet de eerste die aan supergeleidende kabels werkt. Afgelopen jaar werd nog werd in het Duitse Essen al een supergeleidende kabel in gebruik genomen, gericht op middenspanning (10 kV). De kabel van Tennet is met zijn lengte echter een ambitieuzer; vier kilometer is met de huidige koeltechnieken het maximaal haalbare. Tennet is nog op zoek naar een geschikte locatie.