Kort nieuws

Tennet: supergeleidende kabel toch te duur

Leestijd: 1 minuut

Netbeheerder Tennet heeft het pilotproject voor een supergeleidende stroomkabel afgeblazen. De kabel zou in Enschede worden aangelegd over een lengte van 3,4 kilometer. Maar na uitgebreide studie blijkt de kabel te duur om te kunnen concurreren met conventionele koper- of aluminiumkabels.

De netbeheerder stelde in 2016 voor om een ondergrondse supergeleidende kabel van 110 kV aan te leggen tussen twee hoogspanningsstations. De kabel zou permanent gekoeld moeten worden met vloeibaar stikstof, maar doordat er geen stroomverliezen optreden zou deze een tot vijf keer hogere capaciteit hebben dan reguliere hoogspanningslijnen. Bovendien zou de supergeleidende variant geen magnetische velden of warmte opwekken, waardoor kabels dichter bij elkaar gelegd kunnen worden.

Nu blijkt echter dat het prijsverschil tussen de supergeleidende en conventionele kabels simpelweg te groot is; volgens Tennet gaat het ruwweg om een factor vier. De netbeheerder hoopt wel dat er in de toekomst nieuwe mogelijkheden ontstaan, want de ontwikkelingen op het gebied van supergeleiding gaan snel en de kosten blijven dalen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content