Kort nieuws

Tel richt zich via Imec op medische sector

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Japanse fabrikant van halfgeleiderapparatuur Tokyo Electron (Tel) waagt zich in het biomedische domein. Na een onderzoeksovereenkomst vorige maand met de Japanse Foundation for Biomedical Research and Innovation sluit de R&D-tak zich nu ook aan bij Imecs Human++-programma. Het Japanse bedrijf werkt al jaren samen met Imec op het gebied van halfgeleiderfabricage, bijvoorbeeld op het vlak van EUV-apparatuur en directed self-assembly. Nu stationeert het ook onderzoeker in de levenswetenschappen.

De twee partners gaan werken aan biosensoren en imaging-oplossingen voor de biomedische sector. ’We geloven erin dat we onze technologische vaardigheden en expertise – zowel tastbaar als ontastbaar – uit de halfgeleiderproductieapparatuur naar het veld van de levenswetenschappen kunnen brengen door te participeren in Imecs Human++-programma‘, zegt Yoshio Kinoshita, die bij Tel de zoektocht naar nieuwe toepassingen leidt.

Het speerpunt van beide onderzoeksovereenkomsten is apparatuur voor het inspecteren van gekweekte stamcellen. Dit zijn ’basiscellen‘ die onder de juiste omstandigheden kunnen uitgroeien tot elk ander celtype. Onderzoekers denken ze ooit in te kunnen zetten voor het repareren van beschadigde weefsels. Tel wil een compacte lensvrije beeldsensor ontwikkelen om de kweekjes in de gaten te houden, en een fotonische biosensor in silicium om de biomoleculen die bij de groei betrokkken zijn te monitoren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content