Analyse

Tekort aan ervaring dreigt in Indiaas chipontwerp

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

India staat in de halfgeleiderwereld vooral bekend als een goedkope plek om IC-design te outsourcen. In 2005 ging er nog ’slechts‘ 447 miljoen euro in om, maar analist Isupply verwacht een groei van 29 procent naar 1,6 miljard euro in 2010. Dit ondanks een paar probleempjes op de arbeidsmarkt, overigens.

Eerst het goede nieuws, voor India dan. Het land heeft weliswaar nog steeds geen eigen fab binnen de grenzen, maar lang zal dat niet meer duren. Chipconsortium Semindia verwacht in juni 2007 de eerste chips van zijn band te zien rollen. Vorige maand zette hetzelfde bedrijf India definitief op de kaart als grootmacht in de IC-business. Het sloot namelijk een prestigieuze deal met Imec voor de kant-en-klare levering van chipprocestechnologie voor een 130 en 90 nanometer-productielijn. In 2009 moet ook die fab op volle toeren draaien.

Ook een gunstige ontwikkeling is de opkomst van onafhankelijke designhuizen. De meeste van India‘s high-end ontwerpactiviteiten worden gedaan door dochters van grote, wereldwijd actieve spelers. De kleinere bedrijven hielden zich in het verleden voornamelijk bezig met testen en verificeren. Nu zijn ze echter in opkomst. Volgens Isupply zal hun marktaandeel stijgen van 35 procent vorig jaar naar 49 procent in 2010.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content