Techwatch en Sioux brengen systeemarchitecttraining op markt

Reading time: 2 minutes

Author:

Sioux gaat via Techwatch Hightech Training de populaire cursus Sysarch voor systeemarchitecten op de markt brengen. Deze vijfdaagse intensieve opleiding was tot eind 2009 onderdeel van het curriculum van Philips Centre for Technical Training (CTT). Sysarch is onderdeel van een pakket systeem- en softwaregerelateerde trainingen die allemaal door Sioux zijn overgenomen van Philips CTT.

Het vak systeemarchitect is een relatief jonge professie, maar de afgelopen jaren staat deze discipline steeds meer op gelijk niveau met die van de projectmanager. Systeemarchitecten hebben als taak om de juiste keuzes te maken bij de ontwikkeling van complexe systemen. Communicatie is daarbij belangrijk. Systeemarchitecten moeten rekening houden met een groot aantal stakeholders, van klanten, productie, marketing, onderhoud, toeleverancier tot het eigen management. Daarbij moeten ze het overzicht houden en er tijdens de ontwikkeling voor zorgen dat het team op koers blijft.

Zelf hebben systeemarchitecten vaak een technische achtergrond. Ze worden gevraagd om de rol van systeemarchitect te vervullen omdat ze uitblinken in hun vak. Maar als kersverse systeemarchitecten komen ze erachter – vaak tot hun verrassing – hoe complex hun rol in de praktijk is. Ineens praten ze niet alleen over techniek. Ze krijgen ook te maken met klanten, marketing, service, productie en toeleveranciers. Vaak zijn ook de gesprekken met het eigen management veel intensiever.

Dit is de reden waarom de training System Architecting (Sysarch) ook aandacht besteedt aan intermenselijke aspecten. Deelnemers behandelen de oefeningen in groepen en presenteren de resultaten. Daarbij legt de training de nadruk op de vaardigheid om oplossingen te kunnen uitleggen aan een brede groep. Omgaan met alle stakeholders is daarbij een belangrijk punt.

De training System Architecting stond binnen Philips CTT jarenlang bekend als Sarch. Het pakket werd binnen Philips Research ontwikkeld door Gerrit Müller, op dit moment hoogleraar Systems Engineering is op de Noorse Buskerud University College en senior research fellow van het Embedded Systems Institute. De Sarch-training werd tot eind 2009 georganiseerd door het Philips CTT en is altijd zeer populair geweest. Zelfs vorig jaar werd de training drie maal ingeroosterd en nam een maximaal aantal mensen aan deze training deel.

Sysarch heeft als voertaal Engels en staat voor de eerste keer gepland in week 22 (31 mei tot en met 4 juni). Er is plaats voor zestien deelnemers. De training wordt gegeven door Ger Schoeber (executive consultant bij Sioux Embedded Systems) en Jan Dobbelsteen (Buro Dobbelsteen). Beiden hebben ruime praktijkervaring als systeemarchitect en gaven de training de afgelopen jaren ook bij Philips CTT.

Uitgebreide informatie over de training Sysarch is te vinden op www.hightechtraining.nl/sysarch