Opinie

Technonationalisme

Marco Roodzant is vp marketing & sales bij Ace Associated Computer Experts.

Leestijd: 3 minuten

Hoe komt het toch dat Nederlanders zonder gemor accepteren dat een Amerikaanse Tesla stil komt te staan op de snelweg door een softwarefout, terwijl als een degelijke Duitse of Zweedse auto dat overkomt de wereld te klein is?

Het is een interessante hobby om cultuurissues te observeren als je de wereld rond reist, terwijl je strategische technologie uit Europa verkoopt aan vooral fabrikanten buiten Europa. Je komt dan ongewenst in aanraking met nationalistisch gedrag en wordt dan elke keer weer getriggerd door het afwijkende gedrag in Nederland. Zoals de verheerlijking van een Tesla, terwijl in het Louwman Museum in Den Haag elektrische auto’s uit het begin van de twintigste eeuw te bezichtigen zijn.

Het voorbeeld is niet uniek. Nederlanders hebben een neiging om alles wat in de VS en vooral in Silicon Valley op techgebied gebeurt een hogere status te geven dan iets wat hier tot stand komt. Als er geruchten zijn dat Apple auto’s gaat maken, haalt dat hier alle kranten. Als het puur Nederlandse Tomtom, marktleider in realtime verkeersinformatie, met allerlei interessante afgeleide producten een persbericht uitstuurt, wordt dat afgedaan met ‘dat gaat ze nooit lukken met die kastjes’. En op feestjes hoor je alles wat er mis is met Philips.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content