Kort nieuws

Technolution bouwt breed inzetbare eenrichtingsweg voor data

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft Technolution de opdracht gegeven om een demonstrator te bouwen voor een opensource datadiode. Een datadiode is een apparaat waar gegevens slechts in één richting doorheen kunnen. Hiermee zijn netwerken en systemen te beschermen tegen externe cyberbedreigingen terwijl ze data ontvangen óf versturen. Tegelijk met de demonstrator ontwikkelt Technolution de komende maanden verschillende usecases in de niet-kritieke infrastructuur, de gezondheidszorg, de slimme stad en smart industry om de technologie te evalueren.

De huidige datadiodes hebben een hoge instap: de toepassing vereist specialistische kennis en autorisaties. Daardoor blijft het gebruik beperkt tot geclassificeerde informatiesystemen. Defensie wil de technologie beschikbaar maken voor een breder publiek en grootschalige inzet. Het ministerie ziet voor diodes een belangrijke rol weggelegd in de digitale versterking van Nederland.

De demonstrator is een combinatie van hardware en software die tegelijk flexibel is en schaalbaar naar een breed scala aan toepassingen. Hij is niet bedoeld voor praktijkgebruik, maar moet de werking aantonen en de processen voor certificatie, opensourceproductie en management testen. Bij de ontwikkeling krijgt Technolution ondersteuning van het ministerie en het HSD Office, het uitvoeringsorgaan van het Zuid-Hollandse veiligheidscluster The Hague Security Delta.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content