Technologiejaar 2017 voor consumenten


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 5 minutes

Aan het begin van elk jaar zet de elektronica-industrie haar mooiste en nieuwste veren op op de Consumer Electronics Show. Het is dé plek om de technologietrends te zien opstijgen of crashen. Wat brengt 2017?

Pc’s en smartphones: 10-nanometerchips

Foto: Imec

De pc en de smartphone mogen dan in veel markten een bulkgoed zijn geworden, de honger naar meer, sneller en beter is er niet minder op geworden. De volgende generatie chips zal dan ook gretig aftrek vinden bij pc- en smartphonefabrikanten, die ze in hun vlaggenschipmodellen zullen verwerken.

2017 is het jaar waarin we de eerste echte 10-nanometerchips mogen verwelkomen. Samsung én TSMC zijn in 2016 al begonnen met de productie van wat zij 10-nanometerchips noemen, maar omgerekend naar standaardwaardes moeten die eigenlijk 11- of 12-nanometerchips heten. De generatie die Intel dit jaar op de markt brengt, mag wel het predicaat ‘10 nanometer’ dragen. De processorreus grijpt daarmee de leiding in de schalingsoorlog, maar dat is van korte duur, omdat TSMC eind dit jaar ‘7-nanometerchips’ uitbrengt die in dichtheid vergelijkbaar zijn met Intels 10-nanometer-exemplaren.

Wie dacht dat het 10-nanometerknooppunt het laatste was dat redelijkerwijs nog onder het regime van de wet van Moore mag worden geschaard, moet nog maar eens goed naar de roadmaps kijken. Nu steeds meer spelers hun hengels uitwerpen in de foundryvijver, wordt er komende jaren waarschijnlijk alleen maar agressiever geschaald.

Automotive wars: NXP/Qualcomm tegen de rest?

Illustratie: NXP

Aan de aanstaande revolutie in de autowereld hoef je niet te twijfelen, zegt Peter Wennink. ‘Ik werk al 42 jaar in business en als ik dit soort investeringsniveaus zie, weet ik één ding zeker: dan gaat het gebeuren. Dit zijn geen start-ups die niets te verliezen hebben, zoals in de internetbubbel. Dit zijn gevestigde spelers met veel aandacht voor risicomanagement’, aldus de ceo van ASML. Over een jaar of vier, vijf staan zijn lithomachines leading-edge chips te stampen voor automotivetoepassingen. Nu loopt dat segment nog drie generaties achter.

In 2017 dus nog geen revolutie, maar achter de schermen barst de strijd om de technologieplatforms voor de (bijna-)zelfrijdende auto te mogen leveren in alle hevigheid los. Daarbij gaat het enerzijds over de ‘ogen en oren’ van de auto –radar, lidar, vision en communicatietechnologie – en anderzijds over de intelligentie die waarschijnlijk stapsgewijs evolueert van geavanceerde bestuurdersondersteuning tot autonome besturing.

NXP-Freescale was als grootste automotive-ic-leverancier ter wereld bij voorbaat al een van de favorieten in deze race. Het timmerde al flink aan de weg in autonoom-rijden-technologie, maar in combinatie met Qualcomm ontstaat een waar powerhouse, dat vrijwel zeker een deel van de buit gaat opeisen. Vooral in de intelligentiehoek is de strijd echter nog lang niet gestreden: NXP-Qualcomm krijgt het aan de stok met andere grootmachten als Intel, Mobileye en Nvidia.

Herkansing voor wearables

Illustratie: MIT

Velen hoopten dat de meeste mensen tegen 2017 een bedieningspaneel om hun pols zouden dragen dat de basisbesturing van hun telefoon zou overnemen. Maar de smartwatch heeft de massa’s niet overtuigd. Het huis uit zonder smartphone? Uitgesloten! Je smartwatch durf je daarentegen rustig te vergeten. Alleen Apple heeft met zijn sterke merk en trouwe fans enig succes behaald in deze nieuwe markt.

Fitnessbandjes hebben het wat verkochte aantallen beter gedaan dan de smartwatch, maar ook deze markt stagneert. Onlangs kondigde de belangrijke speler Fitbit ontslagen aan na tegenvallende verkoopcijfers.

Het is duidelijk dat elektronicabedrijven nog niet de juiste snaar hebben weten te raken bij de consument. Maar zij geven nog niet op. De pols is niet langer heilig; ook ringen, kettingen, inlegzolen en zelfs ‘draagbare tattoos’ maken hun opwachting. De healthcare-functionaliteit breidt uit van betrekkelijk eenvoudige zaken als hartslag- en stappenmeters naar bloedsuikergehalte, bloeddruk en vochtstatus. De designs worden esthetischer of het apparaat wordt juist beter verstopt, bijvoorbeeld met behulp van elektronisch textiel. En er worden stappen gezet om het vele bijladen te beperken.

In 2017 gaan de wearables voor de herkansing.

Augmented reality: Pokémon Go evolueert

Foto: Niantic

2016 was het jaar waarin de dromen van doorgewinterde gamers met een dikke portemonnee uitkwamen: de eerste virtualrealityheadsets verschenen op de markt. Het wachten is op meer content, maar aan de gebruikersstatistieken van de horrorgame Resident Evil 7 te zien, wordt het nieuwe fenomeen enthousiast uitgeprobeerd. Zeker tien procent van de bijna miljoen spelers heeft een vr-bril op. Dat zijn heel wat bevuilde onderbroeken.

Voor gaming is de aantrekkingskracht van vr duidelijk: spelers kunnen zich helemaal onderdompelen in de ervaring. Of vr ook buiten dit, overigens niet onlucratieve, segment potten weet te breken, is echter nog onduidelijk.

Voor augmented reality zijn de verwachtingen op dit moment hoger gespannen. Pokémon Go heeft ons laten kennismaken met de kracht van virtuele lagen die boven op de echte wereld zijn geplakt. Daar kun je veel meer mee doen dan spelletjes. Virtueel kleren passen in internetwinkels, de weg wijzen in grote gebouwen of kijken hoe die mooie bank zou staan in je interieur – de mogelijkheden zijn eindeloos. En je hoeft er geen schoenendoos voor op je hoofd te zetten; het ar-apparaat zit al in je achterzak.

Praten tegen je huis: kickstart voor het consumenten-iot

Foto: Amazon

Meer dan honderdduizend Amerikanen wensen iedere morgen dezelfde vrouw goedemorgen. Alexa antwoordt hun allemaal even vriendelijk en vertelt er een weetje achteraan, zoals dat Elvis Presley op deze dag werd geboren.

Alexa is het standaard codewoord dat de Amazon Echo activeert, een apparaat dat eenvoudige taken uitvoert op basis van spraakcommando’s. Muziek afspelen, verkeersinformatie geven, afspraken in je agenda opnoemen of een pizza bestellen: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Amazon heeft in een kleine twee jaar naar schatting meer dan vijf miljoen Echo’s verkocht. Google heeft eind 2016 zijn eigen variant op de Amerikaanse markt gebracht, Google Home, maar daarvan geen verkoopcijfers vrijgegeven.

Spraakherkenningstechnologie is het stadium van contactlijsten doorspitten voor voice-activated dialing ruimschoots voorbij. Na Apple’s Siri op de smartphone begint zij goed genoeg te worden om als hub te dienen in het smart home-netwerk. De Echo en Home kunnen al Nest-thermostaten en Philips Hue-wifi-led-verlichting aansturen, wat al sprekend toch net dat beetje makkelijker gaat dan je telefoon moeten unlocken, de app opstarten en je commando uitvoeren. In 2017 zullen vele apparaten en diensten aanhaken, en wordt connectiviteit van apparaten eindelijk meer dan een leuke gimmick.

Ai: alles intelligent

2017 begon niet zo lekker voor vier van ’s werelds beste pokerspelers: gedurende een twintig dagen durende competitie werden ze uitgekleed door een ai-systeem van de Carnegie Mellon-universiteit. We kijken er nauwelijks meer van op; met regelmaat van de klok worden mensen verslagen door ai’s, zij het steeds in specifieke doelgebieden. Maar kenners noemen het opnieuw een mijlpaal.

Het laat zien dat de vrees voor een ‘ai-winter’ vooralsnog ongegrond is. Onderzoekers waarschuwden hiervoor omdat de verwachtingen na de opleving enkele jaren terug steeds verder werden opgedreven, terwijl nieuwe doorbraken uitbleven. Maar de ontwikkelingen van de laatste jaren blijken nog op allerlei manieren te combineren en uit te buiten. Dus dendert de ai-renaissance nog op volle snelheid voort.

Dat heeft zijn weerslag op de mindset van de technologiewereld. Iedere fabrikant ziet ineens in hoe ai of althans machine learning kan helpen bij zijn product. Tooling en trainingsmateriaal zijn vandaag de dag breed beschikbaar, en dus zie je kunstmatige intelligentie overal opduiken – enkele van de trends in dit stuk bestaan bij de gratie van ai. Maar net zo vaak is het helemaal niet zichtbaar en wordt het diep in een device of op een backendserver gebruikt. Andersom kan ook: kunstmatige intelligentie als reclameterm zonder dat het iets om het lijf heeft. Ook op die manier zal ‘ai’ in 2017 haar opwachting maken.