Opinie

Technologiehelden gezocht

Henne van Heeren is directeur-eigenaar van EnablingMNT.

Leestijd: 3 minuten

Het vreet tijd om een product met een echt nieuwe technologie in de markt te zetten. En dan heb ik het niet over de ontwikkeling van een volgende generatie producten, maar over iets geheel nieuws. Neem de RF-Mems-switches van het Amerikaanse Wispry. Deze onderneming bestaat acht jaar en het moederbedrijf heeft er daarvoor ook nog een paar jaar mee gestoeid, maar de schakelaars zijn pas onlangs op de markt verschenen. De microspiegeltjes van Texas Instruments begonnen pas na negentien jaar geld op te leveren. En dat zijn dan nog succesverhalen.

Als er zo‘n lange aanloop is, is het dan verwonderlijk dat de Nederlandse industrie de Mems-revolutie links heeft laten liggen? Beleefde buitenlanders wijzen er op dat Nederland een ware pionier was: Philips was een van de eerste met silicium druksensoren in de jaren zestig en Microflown was in de jaren negentig de eerste met een werkende Mems-microfoon. Maar zulk onderzoek consistent vele jaren uitontwikkelen, dat is voor Nederlanders een brug te ver.

Wij prefereren overzichtelijkere investeringstrajecten. Eerst zorgvuldig discussiëren over een roadmap, alleen starten als solide marktverwachtingen de directie kunnen overtuigen en dan geduldig wachten tot we er een geschikt subsidietraject voor hebben gevonden om de kosten af te wentelen op een ander. Niets is zo fijn als geen risico nemen en op andermans kosten winst maken. Hightech bankieren zeg maar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content