Kort nieuws

Technische geneeskunde eindelijk medisch erkend

Leestijd: 1 minuut

Afstudeerders van de Twentse opleiding technische geneeskunde krijgen hun medische erkenning: volgens een toevoeging op de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg mogen zij zelfstandig een aantal medische handelingen uitvoeren zoals katheterisaties en endoscopieën. De opleiding geeft studenten zowel een geneeskundige als technologische achtergrond.

De wet erkent nu de beroepsgroep van klinisch technoloog en omschrijft waaraan een opleiding hiervoor moet voldoen. In 2011 hebben de drie TU‘s dat samen met de acht universitaire medische centra in Nederland gedefinieerd. In principe kunnen dus ook andere partijen de opleiding aanbieden. De TU Delft heeft hier al plannen voor: volgend collegejaar start het met het bachelorgedeelte van deze opleiding.

De erkenning heeft lang op zich laten wachten. De UT begon in 2003 al met de studie. Ook nu is de goedkeuring nog niet definitief: over vijf jaar volgt eerst nog een evaluatie voor daarover besloten wordt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content