Techniek ahoi, yeah yeah

Joost Backus
Leestijd: 3 minuten

Ik ben een aanhanger van producten. Zeker als ik ze kan vastpakken. Tot voor kort was dergelijke productliefde bedrijfseconomisch een beetje uit de mode. Producten waren onbelangrijk; net als hamburgers komen ze ergens vandaan, maar in Nederland kunnen we er niet meer in mee, was het adagio. Diensten, die hadden de toekomst. Best verfrissend om te zien dat de waardering voor het product en de techniek heel, heel langzaam weer toeneemt.

Echte producten staan terug in de belangstelling en zelfs ambachten leven op. Zo zag ik ook op het Jeugdjournaal een meneer bezig met ’elektriek‘, spoelen en schakelaars. En het Victoria and Albert Museum had onlangs een tentoonstelling getiteld ’The power of making‘. In Londen nota bene, centrum van de financiële wereld, waar services de klok slaan.

Maar wat is ambacht? Een Davinci-nabouwwedstrijd op Discovery Channel illustreerde het leuk. Er was de ’artisanale‘ timmerman die zich in het zweet werkte om Leo‘s houten tandwiel keurig tandje voor tandje handmatig uit te frezen. Zijn ’numerieke‘ tegenstander voelde zich als een vis in het water met een machine die het benodigde tandwiel in een oogwenk uit een plank laserde. Zelf denk ik dat een stuk ouderwets vakmanschap en ervaring in numerieke en geautomatiseerde productietechnieken een gouden combinatie is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content