Opinie

Techneuten, stap naar de media

Koen Vervloesem is freelance informaticajournalist.

Leestijd: 3 minuten

Enkele maanden geleden viel er een brief in de bus die onmiddellijk m‘n aandacht trok. De initiatiefnemers, enkele buurtbewoners, waarschuwden dat onze straat binnenkort ’acht zware gsm-antennes‘ rijker zou zijn. De vermelde lijst van risico‘s las als de bijsluiter van een geneesmiddel: ’Mogelijke gezondheidsproblemen zijn hoofdpijn, duizeligheid, beschadiging van het DNA, verstoring van de hersenactiviteit en van het hormonaal en immuniteitssysteem, verminderd geheugen en concentratie, … en op termijn slopende en chronische ziekten zoals kanker, hersentumor en Alzheimer.‘ De buurtbewoners vroegen om een petitie te ondertekenen om de plaatsing van de gsm-masten tegen te gaan.

Ik vond de hele brief nogal stemmingmakerij: beladen woorden, retoriek, selectieve verwijzingen naar onderzoeksresultaten, het zat er allemaal in. En de briefschrijvers speelden het spel hard met een zin als: ’Ook uw kinderen mogen meetekenen. Zij zijn immers ook betrokken partij!‘ Ze impliceerden daarmee dat je deze petitie wel moest ondertekenen als je om je kinderen geeft.

De journalist in mij zocht echter naar de feiten achter de brief en daarom belde ik professor Guy Vandenbosch op, verbonden aan het departement Elektrotechniek van de faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Vandenbosch is gespecialiseerd in elektromagnetische straling. Hij wijst me op de feiten: een typische gsm-mast heeft een vermogen tussen de 10 en 100 W en bij een typisch mobieltje ligt dat vermogen tussen de 1 en 2 W. Iedereen focust zich op die gsm-masten, maar ze vergeten dat ze een gsm veel dichter bij zich houden. De hoeveelheid straling neemt af volgens het kwadraat van de afstand, zodat het mobieltje aan je oor schadelijker is dan de gsm-antenne enkele honderden meters verder. Volgens Vandenbosch is dat verschil zo groot dat je tijdens het bellen tienduizend keer zo veel straling krijgt van je gsm dan van een antenne in de buurt. Volgens een schatting van het Zweedse instituut voor stralingsveiligheid SSI genereert een telefoongesprek van tien seconden op je mobieltje al evenveel straling als een gsm-mast die vierentwintig uur lang op honderd meter van je staat te stralen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content